Artikel

Keistimewaan Amber Pokok Pine Cypress

Pokok Pine Cypress merupakan pokok dari spesies kayu bahtera Nabi Nuh a.s. Penyelidikan meliputi juga artifak Bahtera Nabi Allah Nuh a.s yang sekarang ini terdampar di Bukit Al Judi, di Banjaran Ararat, Turki.

Kajian yang telah dilakukan hampir keseluruhan bahagian pokok ini boleh dimanfaatkan untuk kesihatan yang maksima. Hasil kajian perubatan, penemuan amber pokok ini dapat menyelesaikan hampir keseluruhan masalah kesihatan yang dialami masyarakat moden kini.

Kewujudan amber pokok pine cypress pula sudah dikesan sejak 55 juta tahun dahulu lagi. Ini berdasarkan penemuan fosil Zaman Eocen atau di abad Oligencene yang merupakan tumbuhan pertama yang wujud dan tumbuh di muka bumi. Amber atau getah dari pokok pine cypress sangat wangi dan mengandungi khasiat yang sangat tinggi.

Amber adalah getah yang mengalir dari batang pokok yang kadang-kadang dalam prosesnya itu memerangkap serangga. Dalam menghasilkan amber yang bermutu tinggi, proses ini memakan masa yang sangat lama yang kadang-kadang mencapai jutaan tahun.

Antara amber/resin pokok yang banyak dijumpai ialah:

Succinite Amber berasal dari persisiran Lautan Baltik

amber balticSample Succinite Amber Lautan BaltikBoleh membantu badan memulihkan system dalam tubuh melalui tenaga & menyejukkan. Kemurungan Aids. Ia boleh menenangkan saraf dan dikatakan dapat membantu dengan kemurungan selepas bersalin. Digunakan dalam rawatan masalah tiroid, buah pinggang dan pundi kencing. Membantu pemulihan tekak dan pundi penyakit.

Burmite Amber berasal dari persisiran Laut Burma

burmese amberSample Burmite Amber berasal dari persisiran Laut BurmaBurma ambar, atau burmite, mempunyai karakter tersendiri yang hangat, warna merah dan sangat berharga untuk dibuat barang kemas.

Simetite Amber berasal dari Kepulauan Sicily,Itali

simetite amberAmber fosil resin, dari pokok-pokok pain yang berkembang daripada empat puluh satu ratus dan dua puluh juta tahun yang lalu. Amber sering dijumpai dengan Kemasukan serangga, lumut, anthropods kecil, liken, dan pain jarum. Ia mempunyai pelbagai warna dari coklat, emas, oren, merah, kuning, dengan warna yang jarang hitam, biru, hijau dan ungu. Amber adalah salah satu spesimen beberapa yang boleh dikenakan dengan bekalan elektrik. Apabila pantas digosok dengan kain, Amber akan menarik helai rambut atau kertas.

Harta tanah Amber telah diketahui oleh orang Yunani pada abad keenam SM, dan di mana perkataan kami bagi elektrik berasal – ketika itu dikenali sebagai elektron. Amber mendapat namanya dari Bahasa Inggeris bonj Tengah, dari Tengah Perancis, dari Ambra Medieval Latin, dari Bahasa Arab Anbar ambar. Amber Sumber Amber Baltic didapati di sepanjang pantai Baltik Sea. Burmese Amber, atau, Burmite, antara dalam warna merah ke perang, dilombong dalam Hukong Valley. Ini keping Amber mempunyai pendafluoran kepada mereka. Sicily Amber, atau, Simetite, didapati di dalam mulut Sungai Simento, Sicily, dan ia biasanya ditemui dalam nada gelap kemerahan. Amber Rumanian, atau, Ruminite, datang dalam naungan walaupun gelap merah.

Rumanite Amber berasal dari Romania

amber omaniaSample Rumanite Amber berasal dari RomaniaAmber adalah resin organik yang terbentuk oleh proses pempolimeran yang berlaku di dalam pokok-pokok purba. Warna-warna yang paling biasa ialah emas oren kepada kuning keemasan, tetapi ambar juga boleh menjadi merah, ungu, hijau, biru atau hitam. Ianya dipercayai bahawa warna amber ditentukan oleh yang jenis pokok ia datang dari. Sebagai bentuk set dan ambar ke atas berjuta-juta tahun, ia sering perangkap serangga mati, haiwan kecil, jarum pain atau perkara lain dari sisa-sisa pokok purba. Kejadian ini banyak menambah keindahan dan nilai ambar. Lebih-lebih lagi ahli-ahli sains telah dapat mengkaji dan menimba ilmu alam sekitar awal bumi dari amber fosil. Amber adalah lut cahaya dan sering mengandungi gelembung udara dan retak yang menghasilkan penampilan yang keruh.